donderdag 27 januari 2011

Koopkracht: 2011 weer een krap jaar

Dat is de titel van dit artikel van het Nibud. Zij hebben berekend dat vrijwel iedereen in 2011 minder heeft te besteden dan in 2010. Dit varieert van een paar euro's per maand voor de lagere inkomens tot rond de dertig euro per maand voor de hogere inkomens.

Ook heeft het Nibud de veranderingen in koopkracht voor 100 verschillende huishoudens berekend, de uitkomsten staan in deze tabel. De grootste klappen zullen vallen bij ouders die gebruik maken van de kinderopvang.

Wat betekend dit voor ons? Volgens de tabel gaan wij er zo'n €10,- per maand op achteruit.. In de praktijk echter weet ik dat we er veel meer op achteruit zullen gaan.. Omdat ik nog studeer, maken wij ook gebruik van de kinderopvang voor dochter. Ik kreeg afgelopen week het overzicht van de belastingdienst in de brievenbus en we zullen er flink op toe moeten leggen (in vergelijking met 2010)!

Goddank heeft manlief ander werk gekregen, waardoor hij meer zal gaan verdienen, dit compenseert de daling in koopkracht enigszins. Niet teveel, want doordat hij meer zal gaan verdienen gaan we over één of andere grens (qua inkomen) en ontvangen we véél minder zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

Ik wil niet alleen maar klagen hoor :-) Er zijn namelijk ook positieve dingen, namelijk; manlief krijgt meer uitdaging en verantwoordelijkheid op zijn werk, hierdoor zal hij zich veel meer kunnen gaan ontwikkelen! Bij zijn huidige uitgever was hij in principe "uitgeleerd". Een goede keus dus.

Verder adviseert het Nibud iedereen aan om minstens 1x per jaar de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Nou, dat doen we zelfs vaker dan 1x per jaar, dus we hebben wel een idee wat er qua financiën in- en uitgaat! En ook wat we ons eventueel aan extraatjes zouden kunnen veroorloven ;-)

Ps: voor de mensen die nog (nooit) een overzicht hebben gemaakt, je kunt gebruik maken van het gratis "persoonlijk budgetadvies" van het Nibud, hiermee breng je eenvoudig in kaart wat je inkomsten en uitgaven zijn en waar je eventueel zou kunnen besparen.

2 opmerkingen:

  1. We hebben 5 kinderen, dus ik denk dat wij er volgens de tabel op vooruit zouden moeten gaan, maar ik geloof dat niet. Allerlei zaken zijn weer duurder geworden, zwemles bijv. per kind 2 euro, dat is elke maand al 4 euro extra. Neem de benzine, ook zo vreselijk duur de laatste tijd.
    Maar ik wil ook niet klagen, hoor, daar word je zo zuur van, liever de uitdaging aangaan om het evengoed gezellig te houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jaja weer de broekriem aantrekken en ik denk dat we dat de komende jaren nog vaker zullen moeten doen.

    groetjes lieke

    BeantwoordenVerwijderen