maandag 20 december 2010

weekmenu week 51 (20-26 december)

Komende week is het alweer kerst. Kerst vieren wij elk jaar met familie en dit jaar nemen wij de broodmaaltijd voor onze rekening op kerstavond. 1e kerstdag nemen we een aantal dingen mee en 2e kerstdag is nog onduidelijk wat we gaan doen.


Afgezien van het verplichtte gedoe, vind ik kerst best gezellig :) Het eten hoeft van mij alleen nooit zo uitgebreid te zijn, ik zou namelijk net zo lief stamppot als kerstdiner hebben (evt. in de vorm van een stamppotbuffet, dan zou iedereen een ander soort stamppot mee kunnen nemen). Maargoed, dat is dit jaar niet aan de orde.


Ons weekmenu zal er globaal als volgt uit zien:

Maandag
bami
Dinsdag
Stamppot wortelen + gehaktbal
Woensdag
Aardappelen, vlees en groenten (vriezer)
Donderdag
Rode kool met aardappelpuree en gehakt en ui en prei uit de oven
Vrijdag
Kerstavond: broodmaaltijd
Zaterdag
1e kerstdag met familie (meenemen rollade + ws aardappelgratins + stoofpeertjes > aanbieding lidl)
Zondag
2e kerstdag met familie


Komende week zijn de stoofpeertjes bij de lidl in de aanbieding (kg/€0,79), het leek me wel lekker om dit te bereiden voor 1e kerstdag. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, maar wil het toch eens proberen. Wat ik denk over te houden wil ik inmaken (lees: poging tot inmaken).


Ik vond het volgende recept op internet:
12 Gieser Wildemannen (circa 1.1/2 kilo)
1/2 liter vocht (water, rode wijn, bessenjenever) *
100 gram suiker (kristal, witte- of bruine basterd)
1.1/2 t.l. kaneel of 1 kaneelstokje
1.1/2 e.l. aardappelmeel **

Schil de stoofperen, snijd ze in kwarten en verwijder het steeltje en klokhuis. Spoel de geschilde peren af en doe ze in een pan met het vocht, suiker en kaneel. Laat de peren 2-3 uur stoven op de laagste stand (heel zacht pruttelend). Haal de peren voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in een schaal. Meng in een kopje de aardappelmeel met een scheutje koud water en giet dit, al roerende, bij het perenvocht tot het geheel gebonden is. Giet het perenvocht over de peren.

De stoofpeertjes kunnen worden ingemaakt in glazen potten. Schep daarvoor de stoofpeertjes over in goed schoongemaakte glazen potten. Giet het hete (eventueel aangemaakt, maar hoeft niet) perenvocht bij tot aan het randje van de pot en schroef de deksel erop. Zet de potten 10 minuten op z'n kop, zodat het vacuüm trekt.
Invriezen in diepvriesbakjes/emmertjes kan ook.


UPDATE: de stoofpeertjes smaakten heerlijk! Voel me bijna 'n echte huisvrouw ;-)Volgens mij is het binden van het perenvocht met aardappelmeel niet noodzakelijk.. Ik ben benieuwd!

2 opmerkingen:

  1. Wij eten vandaag kinderspaghetti, en eerste kerstdag bij mijn ouders. Daar krijgen we denk ik stamppotten geserveerd. Tweede kerstdag eten we lekker thuis, en dat wordt een beetje van alles wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi bespaarmama. leuke site hoor!ik ga me aanmelden als volger. ik vind het zo leuk om te zien dat je je hier op jou leeftijd al meebezig houdt. waren wij maar eerder begonnen. en over het binden van het vocht van je peertjes, dat is echt wel lekkerder. je kan je aardappelmeel daarna in je zelfgebakken brood verwerken. wil je toch geen aardappelmeel kopen dan kan je altijd nog maizena gebruiken.

    groetjes lieke.

    BeantwoordenVerwijderen