vrijdag 4 februari 2011

Inflatie, boodschappen en hypotheek

Onderwerpen die allemaal in het economie-katern van onze krant stonden. En het is nog wel wat:

De inflatie blijft, volgens de Europese Centrale Bank, in de eurozone het hele jaar boven de 2%. De prijzen van boodschappen zal, door duurdere grondstoffen, de komende maanden stijgen. Unilever kondigde als eerst aan dat de prijzen van zijn producten de komende maanden stijgen, andere fabrikanten en zeker de producenten van huismerken zullen volgen. Verder willen banken dat een woningkoper in de toekomst minstens de helft van het aankoopbedrag gaan aflossen op zijn hypotheek. Naast de aflosverplichting moet ook de verstrekking van een tophypotheek aan banden worden gelegd.

Kortom: onze koopkracht wordt minder, boodschappen worden nog duurder en aan het verkrijgen van een hypotheek worden meer regels gesteld.

Nu is dit niet alleen maar kommer en kwel (we moeten namelijk positief blijven he) voor ons.. Als bewuste consument weten we namelijk waar we de hoogste spaarrente kunnen krijgen, zodat door de inflatie ons spaargeld niet minder (of zo min mogelijk) waard word (zie: http://www.vanspaarbankveranderen.nl/). Door de inflatie word niet alleen maar alles duurder, maar in verhouding word hierdoor onze hypotheekschuld ook kleiner (evenals eventuele schulden, mits niet afgesloten tegen hoge rentes). De boodschappen zullen duurder worden dit jaar (hoeveel de prijsstijgingen zullen zijn, zeggen ze er niet bij), maar wij hebben gelukkig een voorraadje van lang houdbare artikelen en ook weten we hoe we goedkoop bijvoorbeeld een gezonde maaltijd kunnen bereiden. En wat betreft de hypotheek; een tophypotheek zal ik nooit aangaan (= hypotheek die hoger is dan de aankoopwaarde van de woning) en aflossen willen we op den duur toch wel gaan doen, alleen wel in ons eigen tempo!

2 opmerkingen:

  1. Ik keek nogal vreemd op van het bericht dat banken nu graag willen dat mensen binnen 30 jaar hun hypotheek minimaal voor de helft gaan aflossen.
    Ben ik nou gek of wat?
    We zijn aan het kijken voor een koophuis(dik goedkoop, dat wel) en ik bedacht al dat ik, voor een eventuele volgende verhuizing, zoveel mogelijk spaargeld wil hebben om een zo'n laag mogelijke hypotheek aan te gaan.
    Want niemand wil schulden en hypotheek is nu eenmaal een vrij grote schuld.
    Ik heb als groot doel een eventuele hypotheek voor m'n pensioen zo ver mogelijk afbetaald te hebben (dat ik daarvoor nog 42 jaar moet, is dan mooi meegenomen)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In andere landen is het wel heel normaal dat je een deel zelf financiert en een groot deel aflost. Of een veel hogere rente betaalt. Geheel aflossingvrij daar beginnen veel banken niet eens aan.

    Logisch ook, het is best apart dat je in NL volledig aflossingsvrij kunt kopen, in principe huur je dan gewoon van de bank wat enorme risico's met zich meebrengt.

    Goed dat je een aantal dingen hebt geregeld zodat je er weinig 'last' van hebt.

    BeantwoordenVerwijderen