maandag 19 december 2011

Recept: eigengemaakte lasagne

Ik heb lasagne gemaakt naar een recept van Zuinigaan, en het is niet moeilijk, maar wel superlekker!

Voor de liefhebbers hier nog een keer het recept:
Nodig voor 4 personen:
1 pak lasagne-bladen
1 blik gepelde tomaten
3 blikjes tomatenpuree
4 ons rundergehakt
2 bouillon blokjes
3 tenen knoflook
een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden
(olijf)olie
2 grote uien
2 grote rode of gele paprika’s of 1 courgette of 1 winterwortel in kleine stukjes
125 gram margarine (soms als ik geen margarine in huis heb, gebruik ik gewoon olie)
4 eetlepels bloem
0,5 liter melk
4 ons jong belegen kaas in plakjes of geraspt

Bereiding
Snij de uien, paprika’s en knoflook heel fijn (gebruik anders keukenmachine). Roerbak deze groenten in de wok in ruim (olijf)olie zo’n 10 minuten totdat ze glazig zijn. Haal de groenten uit de wok en doe deze alvast in een grote hoge pan. Rul het gehakt goed gaar in de wok. Voeg nu het gehakt samen met de Italiaanse kruiden, de fijngesneden tomaten, de tomatenpuree en de 2 verkruimelde bouillonblokjes bij de groenten. Even goed roeren! Het is nu een tomatenmassa. Dit moet nog een kwartier koken totdat de groente goed gaar is. De saus zo nu en dan goed doorroeren.

Voor de bechamelsaus. Smelt in de kleine pan heel zachtjes de margarine, voeg de bloem erbij en ga heel hard roeren totdat alle bloem opgenomen is door de boter. Op dit moment voeg je een grote scheut melk toe en ga je nog harder roeren. Voeg nu de rest van de melk toe en blijven roeren totdat het een smeuïge massa is.

Als de tomatensaus voldoende is ingekookt, verwarm je de oven voor op 200 graden. De lasagneschaal invetten en een kleine schep tomatensaus op de bodem aanbrengen. Daarna een laag lasagnebladen, een dikkere laag tomatensaus en weer bladen. Nu een laag bechamelsaus en weer een laag bladen enz. Ik voeg ook altijd 1 of meer lagen kaas toe. Eindig altijd met een laag bechamelsaus. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en na ruim een half uur even in de oven kijken. Is de bovenkant bruin en pruttelt het lekker, dan is de lasagne klaar!!


Ps: paprika's zijn vaak duur, daarom koop ik ze als ze in de aanbieding zijn! Ik snij ze dan meteen in stukjes en doe ze per 1 paprika in de vriezer. Ook heb ik altijd een paprika-mix in een grote diepvrieszak in de vriezer, hier haal ik altijd uit wat ik nodig heb. Zo heb je altijd voordelige paprika's bij de hand. Gehakt koop ik ook in de aanbieding en gaat daarna verpakt in de vriezer (meestal per 300-400gr).

3 opmerkingen:

  1. Ik heb het uitgeprobeerd, lekker inderdaad.
    Heb wel een kanttekening.... Je krijgt echt niet voldoende groentes binnen zo. Dan vind ik het besparen op de verkeerde dingen. Ik heb het opgelost met sperziebonen erbij!Slecht 1 a 1,5 euro duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad een goede en makkelijke oplossing. We hebben meestal bij dit soort gerechten en macaroni e.d. ook komkommerschijfjes erbij, lekker fris!

      Verwijderen