dinsdag 20 maart 2012

Baby bespaartips 1: jullie willen graag een baby

Gefeliciteerd, de allereerste knoop is doorgehakt: jullie willen graag een kleintje!

Je zou het niet zeggen, maar toch begint op dit moment al de allereerste besparingen. Op het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig om te beginnen met het slikken van foliumzuur (en natuurlijk te stoppen met de anti-conceptie). Hiervoor hoef je echt niet de duurste uit het schap te halen, elk type huismerk foliumzuur is goed (zowel smaak als werking is hetzelfde, alleen de prijs verschilt). De meeste drogisterijen en supermarkten hebben wel een huismerk foliumzuur.

Dan begint het wachten. Misschien behoor je wel tot de gelukkigen die direct zwanger raakt, maar bij het merendeel van de vrouwen duurt het ietsje langer. De meeste vrouwen raken wel binnen een jaar spontaan zwanger. Om erachter te komen of je inderdaad zwanger bent, kun je een zwangerschapstest kopen. Deze variëren echt ongelofelijk in prijs (terwijl ze uiteindelijk hetzelfde zeggen). De duurste is uiteraard die van de reclame. Er vanuit gaande dat je waarschijnlijk wel vaker dan één keer een zwangerschapstest zult doen, zou ik weer de goedkoopste adviseren. Ik heb zelf zwangerschapstesten besteld via internet, bij sensitest. Welke je kiest is natuurlijk persoonlijk, maar de goedkoopste is de dipstick (deze wordt ook gebruikt door ziekenhuizen). Je koopt er al 6 voor 8,99 incl. verzendkosten. Ook hebben de meeste drogisterijen wel een huismerk zwangerschapstest.

Dan een iets mindere romantische kant, je zorgverzekering, niet gelijk het eerste waar je aan denkt als je graag zwanger wilt worden, maar toch kan dit een hele belangrijke besparingspost zijn. Loop je verzekering eens na en kijk hoe je verzekerd bent voor bijvoorbeeld een kraampakket, zwangerschapsgym (mocht je dat willen doen), vergoeding voor wanneer je in het ziekenhuis zou willen bevallen en vergoedingen voor de kraamzorg. Mocht het zijn dat je nog dit jaar zwanger raakt en zult gaan bevallen, dan weet je in ieder geval van tevoren of en hoeveel eigen bijdrage je zult moeten gaan betalen. Mocht het zo zijn dat je pas het volgende jaar zult gaan bevallen, en het blijkt dat je huidige verzekering eigenlijk niet zoveel vergoed bij zwangerschap en bevalling, dan zou ik adviseren je zorgverzekering aan te passen. Of je een ander pakket neemt bij je eigen maatschappij of dat je overstapt naar een andere zorgverzekering is je eigen keus. Ik heb destijds zorgverzekeringen vergeleken bij Independer, maar zo begin december heeft geloof ik ook de Consumentenbond een onafhankelijke zorgvergelijker. Ik ben destijds overgestapt naar Delta Lloyd (dat was voor mij de goedkoopste verzekering met de meeste vergoedingen); bij het betreffende pakket kreeg ik een kraampakket, vergoeding voor zwangerschapsgym, volledige vergoeding van de eigen bijdrage voor kraamzorg én ik kreeg een vergoeding mocht ik beslissen (zonder medische indicatie) in het ziekenhuis te willen bevallen. Natuurlijk was mijn zorgverzekering hierdoor per maand wel ietsje duurder door het aanvullende pakket, maar ik was nog véél duurder uit geweest als ik niet goed verzekerd zou zijn geweest en hierdoor veel eigen bijdragen had moeten betalen + het was beter voor mijn gemoedsrust te weten dat alle rekeningen gewoon zouden worden vergoed door mijn zorgverzekeraar!


Volgende week: Baby-bespaartips deel 2!

6 opmerkingen:

 1. Dat over die zorgverzekering ben ik het niet met je eens! Ik denk dat je alleen met je basisverzekering iets van 200 euro kwijt bent aan eigen bijdrage, met name aan kraamzorg en kraampakket(ervanuitgaande dat je verder geen gekke dingen krijgt) en pas met 4 sterren zorg krijg je alles vergoed, maar dat kost je op jaarbasis 330 euro, bij de verzekering die ik heb. Dus dan moet je wel echt goed kijken wat je wilt en hoeveel het echt oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom ben ik destijds ook overgestapt van zorgverzekeraar. Ik was zelfs met kraampakket en 100% vergoeding eigen bijdrage kraamzorg goedkoper uit bij een andere zorgverzekeraar. Dit zal natuurlijk wel voor iedereen verschillend en niet iedereen zal misschien zomaar over kunnen stappen.

   Maar het kan nooit geen kwaad om eens te vergelijken (ook buiten je eigen zorgverzekeraar). Je hebt op internet aan het einde van het jaar altijd zorgvergelijkers, daar kun je bijvoorbeeld al aanvinken wat je graag in je pakket wilt hebben. De vergelijker zoekt hierbij het pakket wat hier het beste bij past met de gunstigste prijs! Het is dan aan jou om te beslissen of je overstapt of niet.

   Verwijderen
 2. Ik heb mijn verzekering aangepast was zodat ik mijn eigen bijdrage voor kraamzorg a 4 euro per uur maal 49 uur vergoed krijg en de poliklinische bevalling a 500 euro ook vergoed krijg. Dit kost mij nu per maand 12 euro extra en dat is prima te doen een goed tip om dus naar je verzekering te kijken het kan je dus echt geld schelen ps ik zit nu bij Fbto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij FBTO kun je geloof ik tussentijds je verzekering aanpassen toch? Die extra kosten per maand verdien je straks dubbel en dwars terug! Succes met de zwangerschap!

   Verwijderen
 3. Ik heb een redelijke bijdrage als ik zou willen bevallen in het ziekenhuis, zonder medische noodzaak. Gelukkig is er hier een soort tussenvorm, tussen thuis en in het ziekenhuis (reden is wat minder leuk) die door de meeste zorgverzekeringen wel vergoedt wordt. Maar dingen als kraamzorg, kraampakket en dergelijke zoek ik al de laatste 3 jaar in mijn pakket uit, omdat ik zeker wist dat er ergens een keer een baby zou komen. Omdat ik nog jonger ben dan 27, kan dat op veel plekken vrij goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lottebees, daarom heb ik ook gekozen voor volledige vergoeding wanneer je zelf graag in het ziekenhuis wilt bevallen (ook zonder medische indicatie). Het ziekenhuis is voor ons nog best ver weg namelijk.. Uiteindelijk moest ik trouwens mét medische indicatie bevallen met een keizersnede in het ziekenhuis, want de kleine lag in stuit. Wel had ik toen veel aan de 100% eigen vergoeding voor de kraamzorg. Want omdat ik een keizersnede had, had ik ook recht op extra uren kraamzorg.

   Zo zie je maar, je kunt nooit helemaal alles plannen :)

   Verwijderen