donderdag 4 oktober 2012

De zonnepanelen liggen op het dak, laat de zon maar schijnen ;)

Ze liggen op het dak! 12 stuks blinkend zwarte zonnepanelen ;)

Afgelopen vrijdag zijn ze gelegd en sinds die dag hebben we inmiddels al 40kwh teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Wat een ontzettend fijn gevoel zeg, stroom teruggeven ipv afnemen :) We hebben meer dan die 40 kwh opgewekt, want we verbruiken namelijk een deel zelf en wat we niet verbruiken op dat moment leveren we terug aan het net (wat bij de eindafrekening weer word gesaldeerd=verrekend met ons verbruik).

De zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 3000 wattpiek, wat gelijk staat aan 2550 kwh op jaarbasis. Gecorrigeerd naar onze ligging verwachten we dat de panelen per jaar zo'n 2200 kwh op zullen brengen. De opbrengst zal niet ons gehele verbruik afdekken, maar ongeveer 2/3e ervan (we verbruiken 3300 kwh op jaarbasis).

Natuurlijk proberen we wel zuinig met het gebruik van energie om te blijven gaan én zullen we ook weer gaan overstappen van energieleverancier voor lagere tarieven en/of een welkomstbonus. Moet alleen nog wel even kijken hoe dat zit met overstappen en het hebben van zonnepanelen, maar dat lijkt me in eerste instantie nog niet zo'n probleem.

Wauw, ik vind ze zo leuk! Ik moet me soms gewoon bedwingen om niet elke keer naar zolder te lopen om te kijken wat de opbrengst is (is wel weer goed voor de beweging trouwens) :)

Ik houd jullie op de hoogte!


11 opmerkingen:

 1. Mag ik vragen wat de zonpanelen jullie gekost hebben en wat de terugverdientijd ongeveer is. Ik wil ze ook graag, maar heb manlief nog niet kunnen overtuigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De panelen kostten ons (incl plaatsen) €5800,- en hiervoor kregen we €650,- subsidie.

   Verwijderen
  2. De zonnepanelen hebben we dan met 10 jaar terugverdient. We zijn ervan uit gegaan dat de energieprijzen gelijk bleven, maar waarschijnlijk zullen ze elk jaar wel iets stijgen (zoals nu met de btw verhoging en jaarlijkse inflatie). De terugverdientijd zal dan nog korter zijn.

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd. Welkom bij de club van energieleveranciers van de toekomst.
  Lekker hoor! Wij hebben de helft aan panelen/opbrengst! Fijn zo'n groot dak zeg!

  Bij overstappen vooral letten op de gasprijs dus! Ik ga vanaf volgende maand weer 15 euro extra besparen door over te stappen naar een leverancier met goedkoper gas. Dat vormt immers (nog) de grootste kostenpost nu. Nog even en we zitten onder de 100 euro aan energie per maand!

  Me happy!!:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @zena bedankt voor de tip, we kunnen in februari weer overstappen, dan gaan we daar zeker op letten!

   Verwijderen
 3. Wow, geweldig zeg! Wij zouden ook wel graag zonnepanelen willen maar struikelen altijd nog over de verhouding aanschafprijs/terugverdientijd. Maar tien jaar klinkt al redelijk veelbelovend. Dat ligt er natuurlijk ook wel aan hoelang de panelen meegaan. Weet je dat ook toevallig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben 25 jaar garantie op de panelen, zo lang zullen ze dus in ieder geval meegaan (zonder dat we extra kosten aan de panelen hebben). Op de omvormer hebben we niet zo lang garantie, dus de kans is groot dat deze wel tussentijds een keer vervangen zal moeten worden. Deze kost op dit moment zo'n €800,-, dus dat bedrag gaan we reserveren de komende jaren!

   Verwijderen
  2. Oké, dat is niet eens zo gek. Dan heb je ook ruim de tijd om de boel af te schrijven. En wie weet, gaat het wel met zonnepanelen zoals met zoveel, en wordt het steeds goedkoper naarmate het meer ingeburgerd raakt. Daar hoop ik eigenlijk een beetje op ;-)

   Verwijderen
  3. Daar hebben wij inderdaad ook nog over getwijfeld, maar ze zijn al zoveel in prijs gezakt. Als ze nog verder zakken in prijs word er denk ik geen subsidie meer voor gegeven, die 650 euro hebben we in ieder geval en zien we ook als prijsdaling ;) ook konden wij ze nog voor de btw-verhoging aanschaffen, dat scheelt ook weer 100 euro. En een eventuele hogere inflatie die er misschien aan zit te komen, waardoor geld 'minder' waard word, dan hebben we het maar vast geïnvesteerd in een paar zonnepanelen!

   En ja, dan nog blijft het een (beredeneerde) gok, want in de toekomst kijken kan niemand! Succes met je keuze!

   Verwijderen
 4. Hey Bespaarmama

  Ik vroeg me af hoe het met je zonnepanelen gaat? Ik ben momenteel bezig aan blog over energie besparen en zou willen weten of onze bevindingen met jouw ervaringen stroken. Je kan de blog hier bekijken.

  Groeten,

  Axel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Bespaarmama

  Ik vroeg me af hoe het met je zonnepanelen gaat? Ik ben momenteel bezig aan blog over energie besparen en zou willen weten of onze bevindingen met jouw ervaringen stroken. Je kan de blog hier bekijken.

  Groeten,

  Axel

  BeantwoordenVerwijderen