maandag 14 mei 2012

Tip een vriend Actie van Anderzorg - toch niet zo'n goede actie..

Voor manlief heb ik afgelopen jaar een andere zorgverzekering uitgekozen, namelijk Anderzorg zorgverzekeringen (onderdeel van menzis). Hij kwam voor man als goedkoopste uit de bus én ze hadden ook nog een leuke actie: de Tip een Vriend Actie.

Voor elke vriend die je lid maakte zou je €20,- krijgen. Ook degene die zich via jouw link aanmelde zou een bedrag van €20,- krijgen. Omdat Anderzorg me een goede zorgverzekering leek heb ik me via een link aangemeld.. €20,- verdiend zou je denken. Ook heb ik de uitnodiging op dit blog geplaatst en hier hebben zich uiteindelijk 8 mensen aangemeld. Ik kreeg een bevestiging van de aanmelding via mijn mail. Ik blij, want 20 + 8x20 = 180,- maximaal. Dat geld kunnen we zeker wel gebruiken en is meer dan welkom (minder uiteraard ook, mocht blijken dat er toch nog mensen zijn overgestapt naar een andere verzekering)!

Tot zover, gaat alles keurig. We zijn inmiddels in 2012, manlief is inmiddels bij de tandarts geweest, keurig geholpen en ook verzekeringstechnisch loopt alles soepel.

Ik krijg weer een mail inzake de "Tip een vriend Actie". De uitbetalingen zullen plaatsvinden in de maand April. Prima, we wachten het af. Nu is de maand april inmiddels voorbij, maar geen enkele uitbetaling is uitbetaald :) Zelfs man's aanmelding waarvoor 20,- verdiend zou zijn niet gekregen. Natuurlijk contact gezocht met Anderzorg over hoe dat zit en een keurige mail gestuurd. Een week later krijg ik een, eveneens, keurige mail terug met als antwoord dat ik voor uitbetaling naam, sofinummer en verzekerdennummer van de door mij aangemelde leden moet mailen.

Ik stuur een mail terug waarin ik aangeef dat ik aanmeldingen via social media heb gekregen en dat ik niet zo 1, 2, 3 over hun persoonlijke gegevens beschik én dat dat ook niet in de voorwaarden van de "Tip een vriend Actie" stond. Ik geef aan wel de bevestigingsmails te hebben gekregen met een link naar mijn 'persoonlijke' pagina waarop een teller staan met het aantal aanmeldingen. Wederom krijg ik een antwoord en nu moet ik nog meer informatie aanleveren. Dat schiet niet op dus.

Slechte zaak hoor. Vond op zich de "Tip een vriend Actie" van Anderzorg best een leuke, maar zo een heel stuk minder leuk!! Hebben meer mensen deze ervaring met deze Actie?

Mocht je je hebben aangemeld via mijn link, zou je dan alsjeblieft je naam, sofinummer en verzekerdennummer willen mailen naar bespaarmama@hotmail.com. De gegevens behandel ik uiteraard vertrouwelijk! Kijk ook even in je eigen bankpapieren, want de kans is dan groot dat jij ook geen €20,- hebt ontvangen. Dan kan ik dat ook doorgeven. Ben benieuwd of ik dan wat krijg uitbetaald of dat het toch nepperij blijkt te zijn..

Ik ben op zoek naar: Willy, Wesley, Suzanne, Joyce, Ferdy, Sabine, Renata en Kelly :)

maandag 7 mei 2012

Gouden regel voor het kiezen van een auto-verzekering

Ik las in het Eurodrilboek van Casper van den Broek (geleend bij de bieb) een gouden regel voor het kiezen van de verzekering die bij de leeftijd van je auto past.

  • nul tot vier jaar: verzeker alles. dit heet ook wel een allriskverzekering. Je betaald weliswaar een hoog premiebedrag, maar je auto is nog veel geld waard. Het is goed dat je een andere auto kunt betalen.
  • vier tot acht jaar: verzeker sommige delen. Je spreekt nu van een beperkt casco-verzekering, soms ook WA-plus genoemd. Je auto is minder waard geworden en het is daarom niet verstandig om een dure verzekering te nemen. Bij botsingen krijg je geen schadevergoedingen meer, maar wel bij andere ongelukken, zoals storm, vandalisme, diefstal of (wilde) dieren op de weg.
  • Vanaf acht jaar: verzeker niks meer. Of beter gezegd, neem een Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA-tje genoemd. Je eigen auto is amper meer wat waard, dus die kun je beter niet langer verzekeren. De hoogte van de premie die je daarvoor elk jaar moet betalen, weegt daar niet tegen op.
Let op: het is wettelijk verplicht om uit een van die drie soorten een keuze te maken. Dat is dus minimaal een WA-verzekering. Je zult immers altijd verzekerd moeten zijn voor als je een andere auto of persoon aanrijdt of schade toebrengt.

Aangezien onze auto van 6 jaar oud nog all-risk verzekerd is, heb ik meteen onze tussenpersoon gebeld (onze verzekeringen aangaande huis en auto's lopen daar in een pakket) om te vragen wat het verschil in premie is tussen all-risk en beperkt casco. Het antwoord krijg ik nog, waarschijnlijk laat ik de verzekering dan veranderen. We hadden bij aanschaf van de auto een allrisk-verzekering afgesloten, natuurlijk omdat de auto toen jonger was, maar ook omdat we bij schade door bijv. eigen schuld geen soortgelijke auto zouden kunnen kopen. Na de bouw van ons huis was de spaarpot zo goed als leeg en manlief heeft gewoon een auto nodig voor zijn werk. Momenteel is onze buffer wel zodanig opgebouwd dat we inmiddels zelf een vervangende zuinige auto zouden kunnen betalen mocht het nodig zijn (we hopen natuurlijk nog vele jaren met deze auto te rijden), maar het is wel een reden om bij een groot verschil in maandpremie de verzekering om te zetten in beperkt casco.

Edit: de ANWB heeft een handige koerslijst om de dagwaarde van je auto te bepalen (aan de hand van kenteken én op basis van merk, type en bouwjaar). Aan de hand van de dagwaarde kun je natuurlijk ook zelf beslissen of je auto die duurdere verzekering waard is óf dat je besluit dat je het risico zelf wel kunt dragen (dat is natuurlijk ook een besparingstip: verzeker alleen die risico's die je zelf niet kunt dragen).

Loop jij eens in de zoveel tijd je verzekeringen en dus ook je auto-verzekering na om te kijken of alles up-to-date is tegen een goede prijs?