donderdag 22 december 2011

Collectes en donateursacties (en buurmeisjes) enzo..

Wij wonen in een nieuwbouwwijk en ik heb het gevoel dat hier veel vaker gecollecteerd word dan in onze oude wijk. Zullen ze denken dat hier meer geld te halen valt?

Ik sla eigenlijk nooit geen collecte of donateursactie af. Vooral de plaatselijke sportverenigingen wil ik altijd wel steunen. We wonen namelijk in een dorp en vaak zie of hoor je wel wat ze met de opbrengsten hebben gedaan, dat doet me altijd wel goed. Vaak krijg je er ook nog iets voor terug, zo gaan ze hier rond met bloembollen, rookworsten, potgrond, uien, strooizout e.d. Ik zal me ook nooit verstoppen achter de bank of (zoals ik laatst las) buitenlands geld of tabaksmunten e.d. in de collectebus gooien, dat vind ik wel zo laag bij de grond. Wees dan een man/vrouw en zeg dat je deze keer liever afslaat.

Nu is wel altijd het dilemma: hoeveel geld gooi ik in die collectebus? Nu is het niet altijd een dilemma, want soms moet ik echt heel diep in mijn tas duiken om er nog wat kleingeld uit op te duikelen :) Over het algemeen doe ik een euro in elke collectebus en dat vind ik voor ons ook echt meer dan genoeg!

Over goede doelen gesproken; er woont bij ons een gezin in de straat en dat doet zelf ook echt aan elk goed doel mee. Is er bijvoorbeeld een ramp gebeurd of is er zoals nu een actie voor serious request, dan gaat er altijd een meisje van dat gezin de hele buurt met cakejes en zelfgemaakte knutsels rond die je dan kunt kopen voor een bepaald bedrag. De opbrengst doet ze naar het goede doel zegt ze.. Nu geloof ik dat op zich nog wel, maar een heel klein beetje irritant worden die acties wel. Want het is sowieso elke maand wel een keer raak :) Ik vind het eigenlijk een soort van sociale dwang, want ik zie dat het meisje haar best heeft gedaan en wil haar niet zomaar afschepen, maar aan de andere kant vind ik dat ik zelf moet weten of ik wat aan dat goede doel geef (en dan weet ik dat het bedrag ook daadwerkelijk overkomt). Nu zou je kunnen zeggen: wees een vrouw en zeg het haar gewoon (oh ironie), maar het is echt zo'n meisje met zacht karakter, dat ik dat nog niet gedurfd heb..

Ook komt ze met vriendinnetjes vaak langs voor een zogenaamd ruilspel. Ze gaan dan van deur naar deur om "iets" te ruilen. Vaak hebben ze een smoezelig knuffeltje of iets dergelijks wat ze dan voor iets anders willen ruilen..Om heel eerlijk te zijn snap ik haar ouders ook niet helemaal, ik zou niet willen dat mijn dochter zo vaak (onofficieel) langs de deuren zou venten voor goede doelen (of in het geval van het ruilspel: voor zichzelf), maargoed ieder zijn eigen opvoeding.

Wat vind jij van collectes e.d.? Hoeveel geef jij gemiddeld aan een goed doel?
Enne.. wat vind jij van de goede doelen en ruilspellen van mijn buurmeisje? Zal ik er iets van zeggen of stel ik me aan?

dinsdag 20 december 2011

Hoeveel luiers en in welke maat?

Ik verveel me geloof ik een beetje, kleinste dochter doet het super, drinkt en slaapt goed.. Dus ik ben een beetje aan het lanterfanten vandaag.

Daarom maar eens uitgerekend hoeveel pakken luiers we ongeveer nodig zullen hebben het komende jaar en in welke maat. Ik heb hiervoor het groeiboekje van oudste dochter uit de kast gepakt en aan de hand hiervan een schemaatje gemaakt. Mocht iemand het schema voor eigen kind willen gebruiken, dochter was een flinke baby én peuter dus ik heb de maten ruim aangehouden. Ik koop namelijk liever een pak in een kleinere maat bij dan dat ik een kleinere maat luiers overhoudt. Verder ga ik er vanuit dat er in één week ook één pak luiers word verbruikt (niet zo'n klein pak, maar een pak waar ongeveer 40 luiers inzitten).

Ik kwam globaal op onderstaand schema:
luiermaatKiloleeftijdaantal pakken
10-50 tot 4 weken4
23 tot 6kg4 tot 8 weken4
34 tot 9kg8 weken tot 6 maand16
47 tot 18kg6 tot 12 maand24


Zoals gezegd; als je bovenstaand schema wilt gebruiken dan is dit op eigen risico :) Het is niet tot in detail uitgewerkt, maar het geeft mij een globale indruk van wat we het komende jaar nodig zouden hebben aan luiers, zodat ik ze eventueel met een goede korting zou kunnen kopen als de gelegenheid er is (bijv. door korting-op-korting) zonder dat ik te kleine luiers hoef weg te doen.


Heeft er nog iemand belang bij deze LIHL-codes?

Iemand nog belang bij LIHL-codes voor:
- oral-b electrische tandenborstel
- duracell mobiele oplader
- braun silk epil
- braun multiquick
- braun satin hair

Je kunt de producten bestellen bij truus.nl en wehkamp.nl.
Heb je belang bij een code? Laat dan even een reactie achter en stuur een mail naar bespaarmama@hotmail.com. Ik gebruik de codes zelf niet en ze zijn nog geldig t/m 31-12-2011.

ps: kijk voor typenummers, prijzen en kortingen op de site van Wehkamp en Truus (bestellingen van lihl worden gratis thuisbezorgd).

maandag 19 december 2011

Volgens mij leef ik in een andere wereld.. :)

Dat dacht ik tenminste toen ik dit bericht las: Supermarkten op weg naar Kerstrecord ..

Al ben ik wel benieuwd wat straks de daadwerkelijke cijfers zijn en dan in vergelijking met voorgaande jaren :) Oja, en als het even kan ook gecorrigeerd naar (prijs)inflatie.

Recept: eigengemaakte lasagne

Ik heb lasagne gemaakt naar een recept van Zuinigaan, en het is niet moeilijk, maar wel superlekker!

Voor de liefhebbers hier nog een keer het recept:
Nodig voor 4 personen:
1 pak lasagne-bladen
1 blik gepelde tomaten
3 blikjes tomatenpuree
4 ons rundergehakt
2 bouillon blokjes
3 tenen knoflook
een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden
(olijf)olie
2 grote uien
2 grote rode of gele paprika’s of 1 courgette of 1 winterwortel in kleine stukjes
125 gram margarine (soms als ik geen margarine in huis heb, gebruik ik gewoon olie)
4 eetlepels bloem
0,5 liter melk
4 ons jong belegen kaas in plakjes of geraspt

Bereiding
Snij de uien, paprika’s en knoflook heel fijn (gebruik anders keukenmachine). Roerbak deze groenten in de wok in ruim (olijf)olie zo’n 10 minuten totdat ze glazig zijn. Haal de groenten uit de wok en doe deze alvast in een grote hoge pan. Rul het gehakt goed gaar in de wok. Voeg nu het gehakt samen met de Italiaanse kruiden, de fijngesneden tomaten, de tomatenpuree en de 2 verkruimelde bouillonblokjes bij de groenten. Even goed roeren! Het is nu een tomatenmassa. Dit moet nog een kwartier koken totdat de groente goed gaar is. De saus zo nu en dan goed doorroeren.

Voor de bechamelsaus. Smelt in de kleine pan heel zachtjes de margarine, voeg de bloem erbij en ga heel hard roeren totdat alle bloem opgenomen is door de boter. Op dit moment voeg je een grote scheut melk toe en ga je nog harder roeren. Voeg nu de rest van de melk toe en blijven roeren totdat het een smeuïge massa is.

Als de tomatensaus voldoende is ingekookt, verwarm je de oven voor op 200 graden. De lasagneschaal invetten en een kleine schep tomatensaus op de bodem aanbrengen. Daarna een laag lasagnebladen, een dikkere laag tomatensaus en weer bladen. Nu een laag bechamelsaus en weer een laag bladen enz. Ik voeg ook altijd 1 of meer lagen kaas toe. Eindig altijd met een laag bechamelsaus. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en na ruim een half uur even in de oven kijken. Is de bovenkant bruin en pruttelt het lekker, dan is de lasagne klaar!!


Ps: paprika's zijn vaak duur, daarom koop ik ze als ze in de aanbieding zijn! Ik snij ze dan meteen in stukjes en doe ze per 1 paprika in de vriezer. Ook heb ik altijd een paprika-mix in een grote diepvrieszak in de vriezer, hier haal ik altijd uit wat ik nodig heb. Zo heb je altijd voordelige paprika's bij de hand. Gehakt koop ik ook in de aanbieding en gaat daarna verpakt in de vriezer (meestal per 300-400gr).

woensdag 14 december 2011

zorgverzekeringen vergelijken

Je word bijna doodgegooid met acties van verschillende zorgverzekeraars (of lijkt dat alleen maar omdat ik er zelf zo op let). De site gratiz.nl heeft een groot aantal acties (bijv. cadeaubonnen, vakantiecheques of directe korting) van zorgaanbieders onder elkaar gezet, zodat je ze zelf kunt vergelijken.

Ook hebben ze een drietal vergelijkingssites genoemd (waaronder independer.nl), waar je zelf kunt kijken welke aanbieder het beste bij jou en je zorgbehoeften past! Het loont volgens mij sowieso de moeite om je zorgverzekering eens onder de loep te nemen, waarschijnlijk kun je heel wat geld besparen door voor een andere zorgverzekering te kiezen die beter bij jouw zorgwensen past!

Wij hebben zelf een verzekering afgesloten bij Anderzorg (onderdeel van Menzis), deze bied geen gratis cadeaus e.d., maar heeft gewoon de laagste premie en een, voor ons, goede dekking.

Tip:  Anderzorg heeft wel een leuke actie: wanneer ik een vriend tip over deze zorgverzekering en hij of zij sluit deze via mijn link af, dan verdienen we allebei 20,-. Win-win-situatie dus! Mocht je dus een verzekering af willen sluiten bij Anderzorg, dan zou ik het fijn vinden als je dan gebruik wilt maken van deze link: http://tipeenvriend.anderzorg.nl/Home/Getipt/de8512ec-4c35-4e0c-aae8-9997978196f6#.Ts7ImJ8Us3A.hyves Dan hebben we allebei €20,- verdiend. Slim trouwens van Anderzorg, zo maken ze gebruik van mond-op-mond-reclame en hoeven ze niet zoveel dure reclames te maken!

maandag 12 december 2011

Een anti-lek beker gevonden :)

Het was letterlijk dweilen met de kraan open.. lekkende schoolbekers en dus geregeld een boze dochter met een natte tas (en een beetje chagrijnige moeder). We hadden dan ook al heel wat bekers versleten (van mepal mét schroefdop, mepal met "klikdop", schoolbekers van de action en heel wat andere winkels), maar geen enkele bleek lekvrij..

vrijdag 9 december 2011

Tip: L.IHL-bonnen

Ik heb alsnog een boekje gekregen van de L.ihl!

Nu is bij de D.irk de G.illette S.atin C.are in de aanbieding voor 0,99ct. Met L.ihl-bon krijg je €1,20 korting en dus 0,20ct toe voor het 'kopen' van het product. Ik moest er toch een paar boodschappen doen, dus ik wou het eens proberen met mijn kassabon. Toegegeven: ik voelde me behoorlijk lullig bij de kassa, maar de cassiére vond het geen probleem, de korting van de L.ihl-bonnen kregen ze immers wel weer terug.. Afgezien van de scheermesjes (die ik nog wel voldoende in voorraad heb) wordt het dan goedkoop gladde benen krijgen ;)

maandag 5 december 2011

Trotse Sint ;)

Ook wij hebben afgelopen weekend Sinterklaas gevierd en ik moet zeggen; het was weer geslaagd!! We vierden het zaterdag met de ene en zondag met de andere familie.

Het 'ene' feestje voelde ik me in eerste instantie behoorlijk schuldig tov dochterlief toen ik zag hoeveel cadeaus haar nichtjes en neefjes kregen. Echt bérgen! Van playmobil tot laptops e.d. Aangezien dochter de oudste is van de neefjes en nichtjes had ik verwacht dat ze dit misschien wel in de gaten zou hebben (ivm prijsverschillen), maar niets was minder waar: dochterlief was zielsgelukkig met haar make-up-koffer! Ze heeft de hele dag rondgewandeld (lees: lopen als een model) met haar koffertje, echt super om te zien! Ook kreeg ze van (oma)sint een echte monster-high pop, hier vroeg ze al langer om, maar ik vond ze aardig aan de prijs voor een soort van barbie-pop :) Maar eerlijk is eerlijk, ze vond hem helemaal geweldig!

Ons kleinste meisje heeft kleertjes gekregen van de sint, benul van cadeaus heeft ze niet en zo kon ik het kopen van kleertjes (zie mijn vorige blog) mooi combineren met de sint!